Litecoin: interessant alternatief voor Bitcoin

Bitcoin is telkens in het nieuws, maar dat is lang niet de enige cryptocurrency. Een populair alternatief is Litecoin, de op vijf na grootste cryptocoin. Het is een interessante investeringsoptie voor beginners, maar ook veteranen zien genoeg potentie in deze munt. Litecoin is in 2011 opgezet door een Google-medewerker genaamd Charles Lee. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta, met bijna geen betalingskosten en instant transacties. De munt opereert op open source software. Andere bedrijven en ontwikkelaars kunnen dus ook aan de slag gaan met de technologie.

Hoe verschilt Litecoin van de concurrentie?

Litecoin gebruikt een ander type algoritme dan andere cryptocurrencies. De digitale munt maakt gebruik van het zogenaamde scrypt-algoritme, waar Bitcoin SHA 256 als basis gebruikt. Die namen mag je snel vergeten, maar het komt erop neer dat de beveiliging minder makkelijk te breken is.

Het algoritme brengt echter ook nadelen met zich mee, waar we later in dit artikel op terug komen. De transactie-fees van Litecoin liggen met 0.02 LTC hoger dan die van Bitcoin (0.0001 BTC). Daar staat echter tegenover dat transacties binnen 2.5 minuten verwerkt kunnen worden, waar Bitcoin er gemiddeld minstens tien minuten over doet.

Hoe krijg je Litecoins?

Als gebruiker kun je een bijbehorende computer-applicatie downloaden vanaf de officiële website. Het stukje software functioneert als een wallet voor je Litecoins, een digitale portemonnee dus. In dit artikel leggen we je uit hoe je daar veilig mee om kunt gaan, want voor je het weet ben je al je coins kwijt. Je kunt Litecoins minen, of kopen op populaire exchanges zoals Kraken en BTER. Dat kun je doen met je normale rekening, of met andere cryptocoins die je misschien hebt. Vervolgens geef je het adres van de eerdergenoemde wallet, en voila: je hebt Litecoins!

Als eerste op de hoogte van het laatste Cryptonieuws

Er kleeft ook een nadeel aan voor miners

We hadden het net al even over het hashing-algoritme scrypt, dat Litecoin gebruikt. Daardoor is de cryptocoin dus relatief veiliger dan Bitcoin, maar dat brengt ook een groot nadeel met zich mee. Het minen van Litecoins gaat niet alleen ten koste van je videokaart, maar slurpt ook een flinke hoeveelheid werkgeheugen. Dat maakt het minen zwaarder. Daar heb jij verder als consument geen last van, maar het kan wel een beperkende factor zijn voor verder groei. Daar staat echter tegenover dat Litecoin een vier keer zo hoge cap heeft als Bitcoin: 84 miljoen coins versus 21 miljoen coins.

Het wordt op de lange termijn dan ook interessant om te zien of Litecoin staande kan blijven. Niet als een vervanger voor Bitcoin, maar als een cryptocoin die zijn eigen plekje en toepassingsmogelijkheden heeft. Bitcoin is nou eenmaal veel en veel populairder, dus de selectieve voordelen van Litecoin ten opzichte van zijn grote broer zijn in dat opzicht niet echt relevant. Maar vergis je niet: we hebben het hier nog steeds over de op vijf na grootste cryptocoin, die bovendien nog flink kan groeien.

Zo val je niet alleen voor de hype, maar ondersteun je echt een innovatief verhaal waar je zelf ook in gelooft.

Het is helemaal aan jou of je het aandurft met Litecoin. We raden je aan om in de grafieken te duiken, en het manifesto van de ontwikkelaars te checken. Zo weet je precies waar je als consument en potentiële investeerder aan toe bent. Zo val je niet alleen voor de hype, maar ondersteun je echt een innovatief verhaal waar je zelf ook in gelooft. Meer lezen over cryptocurrencies? Hier leggen we je de basis uitCheck ook hoe je veilig je coins kunt opslaan, voor ze allemaal gestolen worden!

Bron : Want