Nederlandse Belastingdienst start regulering Bitcoin

Geen munt zo populair op illegale online-marktplaatsen als de bitcoin, ook op het onlangs door de Nederlandse politie geïnfiltreerde Hansa. Terwijl banken en overheden aandringen op regels, blijven de oprichters dromen van een onafhankelijke wereldmunt.

“Moet je belasting over Bitcoin, Ethereum of andere cryptovaluta betalen?” Vast en zeker, maar hoe de vork precies in de steel zit, is relatief onbekend. Ook bij de Belastingdienst.

KAMERVRAGEN
Reeds in 2013 stelde PvdA’er Henk Nijboer enkele Kamervragen over cryptovaluta. De laatste vraag: Wat is de status van de Bitcoin onder de Nederlandse belastingwetgeving; moet over omzet, loon, winst of vermogen uitgekeerd of aangehouden in Bitcoins belasting worden betaald?

Het antwoord van de toenmalig Minister van Financiën was vrij duidelijk: Ja. Inkomstenbelasting, dus box 1, maximaal 52% heffing.

BELASTING: JA OF NEE?
Onder het mom “er bestaan geen domme vragen, enkel domme antwoorden”, besloot ik de Belastingdienst te bellen. Per slot van rekening is die instantie verantwoordelijk voor mijn leven niet leuker, maar wel makkelijker maken en zouden zij moeten weten wat de waarheid is betreft blockchain gerelateerde belastingvraagstukken.

De hypotheses:
Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht en datzelfde jaar weer verkocht. Dat heeft mij een bedrag van 100.000 euro opgeleverd. Waar vallen deze euro’s onder?

Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht. Hoe moet ik deze opgeven?
De telefonische helpdesk van de overheidsinstantie heeft zijn zaakjes goed op orde, want na slechts negen minuten in de wacht te staan, kwam het antwoord op vraag 1:

HYPOTHESE 1
Vraag aan de Belastingdienst: Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht en datzelfde jaar deze cryptovaluta weer verkocht. Dat heeft mij een bedrag van 100.000 euro opgeleverd. Waar valt dit bedrag onder?

Antwoord van de Belastingdienst: Cryptovaluta vallen onder ‘overige bezittingen’. De opbrengsten verkregen uit de verkoop van cryptovaluta vallen dus in box 3.

Als geld in Box 3 valt, betekent dat je over het verwachte rendement van dit geld 30% inkomstenbelasting moet betalen. Nogmaals: enkel over het verwachte rendement. Over bepaalde gedeeltes betaal je 1,63% heffing en over andere gedeeltes 5,39%.

Stel je voor dat je 125.000 euro vermogen hebt opgebouwd door je cryptovaluta om te zetten in euro’s, dan kan je de volgende rekensom hanteren. Je betaalt dan grofweg 3.300 euro belasting over de 125.000 euro vermogen.

Lees hier meer over Box 3 op de website van de Belastingdienst.

HYPOTHESE 2
Vraag aan de Belastingdienst: Ik heb in 2017 een aantal van 300 Bitcoin gekocht. Hoe moet ik deze opgeven?

Antwoord van de Belastingdienst: Heb je Bitcoins of altcoins in bezit? Dan vallen deze in box 3.

“Maar Michiel, wat zeiden ze over het gedeelte ‘U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.’ Hoe bepalen ze de waarde van 300 Bitcoin op 1 januari van het jaar van aangifte?”

Goede vraag. Aangezien de koersen van cryptocurrency volatiel zijn, kan het zo een paar euro per Bitcoin schelen of je de ‘gemiddelde waarde’ van 2017-01-01 00:01 of 2017-01-01 23:59 aangeeft.

Stel: Op 1 januari 2017 heb ik 10 Bitcoin in bezit. 10 Bitcoin was volgens Coinmarketcap op die dag op het laagste punt 9.107 en op het hoogste punt 9.529 euro waard. Dat scheelt dus ruim 400 euro waar ik wel/geen belasting over hoeft te betalen.

Blijf als eerste op de hoogte van al het Cryptonieuws 

Manier van peiling onbekend
In eerste instantie wist de telefonische helpdesk van de Belastingdienst hier ook niet één twee drie het antwoord op, maar zoals ik al zei, de mensen daar verstaan hun vak. Het antwoord: 1 januari is de peildatum. Hoe je deze datum interpreteert is volledig aan jou; Of je dus het laagste punt, of hoogste punt pakt. Want, zo staat dat in de wet beschreven: 1 januari is de peildatum.

Tja, en of de Belastingdienst jouw berekening accepteert, is dan de vraag. Volgens de medewerker van de helpdesk is er op die vraag maar één manier om erachter te komen hoe de Belastingdienst deze berekening gaat maken. Het schriftelijk voorleggen aan het regiokantoor.

De brief is vandaag op de post gegaan. Zodra ik antwoord heb, volgt een update.

Update 1 (16-08-2017): Een bevriende belastingadviseur die ik ken uit het Utrechtse Crypto Café (eenmaal per week een discussieavond over blockchain) heeft bekeken wat hij over dit onderwerp kan vinden. Hij tipt Art. 5.21 Wet inkomstenbelasting.

“Voor de waardering van effecten geldt de slotnotering van de laatste beursdag van het voorafgaande kalenderjaar.” Theoretisch zou dat betekenen dat de koerswaarde van een cryptovaluta op 31-12-2016, 23:59 uur – mits deze dag een koersdag is – als peiling zou worden genomen, als we naar de letter van de wet kijken.

De belastingadviseur zegt: “er zijn momenteel nog geen bepalingen die een tijdstip voorschrijven, ik zou dus een gunstige koers op 01-01-2017 nemen. Dan heb je in ieder geval een pleitbaar standpunt”, doelend op mogelijke vragen vanuit de Belastingdienst.

Bron : Boxthenet