Nederlanders steken tientallen miljoenen euro’s in bitcoins

De bitcoinkoorts bereikt grote hoogten, ook in Nederland. Tienduizenden beleggers worden gelokt door de enorme prijsschommelingen van de digitale munt, die gisteren een nieuwe recordkoers bereikte. 

Samen investeren zij op zijn minst tientallen miljoenen euro’s, blijkt uit cijfers van handelsplatform BTC Direct. BTC registreerde in de eerste negen maanden van dit jaar 44.000 Bitcoin-transacties van Nederlandse klanten, samen goed voor 11.000 Bitcoins. De klanten betaalden daarvoor ruim 25 miljoen euro.

Waarschijnlijk ligt het werkelijke bedrag dat Nederlanders in digitale munten geïnvesteerd hebben nog veel hoger. BTC is slechts een van de spelers op de markt, met een geschat marktaandeel van 20 procent in de Benelux. Bovendien zijn er naast bitcoins ook andere digitale munten. Onderzoeksbureau TNS Kantar schatte het aantal Nederlanders dat zogeheten cryptocurrency bezit onlangs op 135.000.

Door de grote prijs­schom­me­lin­gen kunnen beleggers veel geld verliezen

De Bitcoin schommelt sinds zijn ontstaan in 2009 enorm in prijs. Geweldige prijsstijgingen worden afgewisseld met zware prijsdalingen. De laatste maanden is de munt aan een forse opmars bezig. Gisteren doorbrak de bitcoin voor het eerst de magische grens van 10.000 dollar, ruim 8.500 euro. Dat verleidt veel geïnteresseerden tot een investering. Ook alternatieve munten als Etherium en Litecoin winnen aan populariteit.

Blijf als eerste op de hoogte van al het Cryptonieuws

Waarin beleggers precies investeren, weten zij in veel gevallen niet. De bitcoin is ooit bedacht als alternatief voor het bestaande geldsysteem, maar dat is het nog lang niet, stellen kenners. Banken over de hele wereld zijn druk bezig om de technologie achter de digitale munten (blockchain) te analyseren. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) doet onderzoek.

Een woordvoerder van DNB meldt dat de centrale bank nog steeds het standpunt huldigt dat mensen erg voorzichtig moeten zijn met investeringen in de munt. Door de grote prijsschommelingen kunnen ze veel geld verliezen, waarschuwt de toezichthouder.

BTC Direct zocht uit in welke provincies de Bitcoin het populairst is. Niet geheel verrassend voeren Noord- en Zuid-Holland de ranglijst aan. Wel opvallend is dat Brabanders veruit het royaalst zijn met hun investeringen. Zij kochten per transactie 0,29 Bitcoins. Landelijk ligt dat getal iets onder de 0,25. De Friezen zijn met 0,18 bitcoins per aankoop het zuinigst.

Bron : AD