‘Koers zal weer hard gaan stijgen’

De bitcoinkoers gaat hard omlaag, in de laatste 24 uur daalde de koers dik 24 procent naar onder de 13.000 dollar. Een bitcoininvesteerder waarschuwt dat de koers volgende week 50 procent lager kan staan.

De bitcoinprijs zit sinds gisteren officieel in een ‘bearmarkt’, de koers zit in een dalend patroon. Als dat voor volwassen markten als de aandelen- of obligatiemarkt het geval is, dan is dat een serieus negatief signaal, constateert beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Bij bitcoin en andere cryptocurrencies gebeurt dat vaker. Tussen de top van maandag en donderdag daalde de koers met meer dan 24 procent. Binnen 24 uur ging daar dus nog eens meer dan 24 procent vanaf.

Ook de rest daalt
Niet alleen bitcoin keldert. Op de Coimarketcap-index, waar een gewogen gemiddelde wordt genomen van de prijzen op verschillende beurzen waarin cryptocurrencies wordt gehandeld, gaan ethereum (min 26 procent), litecoin (min 31 procent) en bitcoin cash (min 40 procent) op moment van schrijven hard omlaag. Ook de andere munt in de top-5, de ripple, daalt maar noteert een min van 3 procent.

Bitcoin is een erg riskante munt om in te beleggen en kan gemakkelijk nog 50 procent dalen komende week naar het niveau van vorige maand, zegt Dan Morehead, oprichter en ceo van Pantera Capital, een fonds dat investeert in cryptocurrencies tegen CNBC.

Huidige koers:

‘Koers zal weer hard gaan stijgen’
Toch ziet hij geen reden voor paniek. Uiteindelijk denkt hij dat de prijzen binnen een jaar veel hoger zullen staan dan de toppen eerder deze week van tussen de 18.000 en 20.000 dollar.

Volgens hem beginnen de grote cryptomunten als bitcoin, ethereum en ripple net maar worden de cryptocurrencies iets waar we nog tientallen jaren iets over gaan horen. “Er zullen stijgingen en dalingen zijn, maar het is nog steeds vroeg.”

Als eerste op de hoogte van het laatste Cryptonieuws?

Erg veel risico
Ralph Wessels, analist bij ABN Amro, ziet cryptomunten op dit moment niet als een goede investering: “Als je het al als een beleggingscategorie ziet, dan is het een nieuwe beleggingscategorie en die zijn volatiel en erg risicovol”, zegt hij, verwijzend naar de enorme koersschommelingen.

“Uit beleggingsoogpunt gezien is dit een soort venture capitalist, maar dan in de beginfase van de cyclus en dat is super, super risicovol. Anders dan dat er maar een beperkt aantal bitcoins kunnen komen, zie ik de onderliggende waarde niet.”

Volgens beurscommentator Durk Veenstra kun je bitcoin niet zien als belegging en het is ook geen geaccepteerd betaalmiddel. Maar hij vindt het te vroeg om te zeggen dat het is afgelopen voor bitcoin. De koers kan volgens hem nog herstellen als meer mensen er belangstelling voor krijgen. Sowieso heeft bitcoin een prima jaar achter de rug. Aan het begin van het jaar stond de koers immers nog onder de 1000 dollar.

Meer weten over cryptocurrencies? Kijk hier de grote cryptoshow van RTL Z:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.