Institutionele ogen gericht op Bitcoin

Als de crypto bull-markt in november en december en de vlaag van institutionele aandacht ons iets heeft geleerd, is het dat Bitcoin en zijn cohorten roodgloeiend 2018 ingaan. Blootstelling aan algemeen publiek heeft de publieke belangstelling voor cryptocurrency gewekt, en financiële instituties kunnen niet wachten om hun handen op de markt te krijgen. Ondertussen haasten regeringen zich om crypto en zijn markten onder te brengen in hun regelgevende kaders, omdat alle tekenen naar 2018 wijzen als het jaar van adoptie en regulering van blockchain.

Alle ogen op Crypto

Bitcoin zette vandaag zijn gezonde opwaartse trend voort in de nasleep van de CBOE-futures-notering, terwijl de markt optimisme blijft tonen bij het begin van het einde van 2017. Het vertrouwen van investeerders is zo groot dat CBOE’s Bitcoin futures ($XBT) binnen twee uur na de lancering meer dan 800 contracten verhandelde; dat is een gezonde $12.000.000. Het verkeer was zo hoog dat de website van CBOE als gevolg daarvan crashte.

De gigantische interesse in CBOE Bitcoin-futures is op zich al intrigerend, maar het is deel van een groter plaatje. In de afgelopen maanden hebben reguliere beleggers, bedrijven en overheden een toenemende belangstelling voor cryptocurrencies en blockchain-technologie gekregen. We beginnen te zien dat crypto-assets als traditionele investeringen worden behandeld en bedrijven blockchain adopteren, en dit laat regeringen met de taak om formeel een voorheen ongereguleerde markt te accommoderen.

Blockchain ontmoet traditionele markt

Elke dag vertellen nieuwsartikelen hetzelfde verhaal met een andere toon: de institutionele belangstelling voor Bitcoin neemt toe en het brengt de markt letterlijk met zich mee. Conventionele financiële organisaties zijn begonnen het investeringspotentieel van Bitcoin in te zien, waardoor het beter toegankelijk wordt voor het grote publiek.

We hebben dit het meest recent gezien met CBOE Bitcoin-futures, maar CBOE was slechts de eerste die de slag maakte. De CME group is van plan om 18 december futures handel te starten en NASDAQ heeft plannen om in de loop van 2018 futures voor haar NFX-markt aan te bieden. Een dergelijke formele marktintegratie is niet beperkt tot de VS. In Japan, bijvoorbeeld, is de Tokyo Financial Exchange van plan zijn eigen Bitcoin-futures ‘zo snel mogelijk’ te lanceren, aldus CEO Shozo Ohto.

Als eerste op de hoogte van het laatste Cryptonieuws?

Voor Japan lijken de Bitcoin-futures in lijn te zijn met acceptatie van crypto en blockchain in het algemeen. Zo heeft GMO Internet Group, de grootste internetprovider van Japan, onlangs aangekondigd dat het werknemers de keuze wil bieden om hun salaris in Bitcoin te ontvangen. Dit nieuws komt op het moment dat 37 Koreaanse en Japanse financiële instellingen, waaronder SMBC en Resona Bank, zullen experimenteren met overmakingen met behulp van Ripple en zijn token, XRP.

Overheden reageren met regelgeving

Terwijl cryptocurrencies zich aan het vermengen zijn met traditionele markten, hebben veel regeringen stappen ondernomen om deze voorheen niet-gereguleerde financiële activa te reguleren. Sommigen beschouwen deze regels misschien als een belemmering, maar sommigen geloven dat het bijdraagt aan de algemene groei van crypto.

En wederom draagt Japan bij aan deze groei. Sinds september heeft het Japanse Financial Services Agency 15 cryptocurrency-marktplaatsen voor openbare handel geregistreerd en goedgekeurd, en tegelijkertijd duidelijk gemaakt dat alleen deze 15 beurzen legaal mogen worden gebruikt om crypto-assets te verhandelen.

Ondertussen heeft de lancering van Bitcoin-futures in de Verenigde Staten twee bedrijven ertoe aangezet om Bitcoin exchange-traded fondsen te lanceren: de REX Bitcoin Strategy and Short Bitcoin Strategy ETF en de VanEck Vector Bitcoin Strategy ETF. Beide ETF’s hopen ergens in het nieuwe jaar te starten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe overheden reageren op de opkomst van crypto tot publieke bekendheid. Het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om zijn eigen regelgeving op te schroeven, de Filipijnen hebben een plan van aanpak voor de omgang met ICO’s uitgerold en Rusland wendt zich mogelijk tot cryptocurrencies om sancties op de handel in olie te omzeilen.

Het wordt steeds duidelijker dat 2018 een bepalend jaar zal worden voor blockchain-technologie. Naarmate we het nieuwe jaar ingaan, zullen cryptocurrencies waarschijnlijk een zee van publieke en institutionele aandacht aantrekken, en we zijn benieuwd hoe adoptie vorm krijgt en hoe overheden reageren op de komst van crypto.

Bron: Thinkcrypto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.