In Zimbabwe wordt Bitcoin een noodzaak om te overleven. Prijs schiet er omhoog naar $14.000

De laatste dagen komt Zimbabwe vooral in het nieuws door de machtswissel. Een van de redenen waarom president Mugabe aan de kant wordt geschoven, is de armzielige economie en de officieuze hyperinflatie. Bitcoin is daarom een zeer interessant alternatief geworden voor veel inwoners.  De prijs tikte er al $14.000 aan.

Terwijl de Bitcoin prijs dit jaar al verzevenvoudigde is de prijs in Zimbabwe voor de grootste cryptomunt ter wereld al 40 keer over de kop gegaan. Steeds meer Zimbabwanen zoeken hun toevlucht tot Bitcoin om de waarde van het geld te behouden. Zimbabwe stond enkele jaren geleden vooral bekend om zijn hyperinflatie.

Een periode van extreem hoge inflatie verwoeste het vermogen van een groot deel van de bevolking. Na een periode van relatieve rust door de invoering van de Amerikaanse dollar als munt, steekt inflatie er weer de kop op. Maar deze keer biedt Bitcoin een uitweg.
Door een tekort aan fysieke dollars, wordt het steeds duurder om geld van een rekening te halen. Wie in januari $100 van zijn rekening haalde, zag zijn saldo dalen met $120. Vandaag is dit al gestegen naar $180.

Volgens economen ligt inflatie in Zimbabwe op 50% per maand, veel meer dan het officiële cijfer van 0,38%. De Zimbabwanen zoeken dan ook hun toevlucht in alles wat enigszins zijn waarde kan behouden: auto’s, vastgoed, aandelen (de Harare beursindex ging x2 de afgelopen 2 maanden) en Bitcoin.

De vraag naar Bitcoin is er zelfs zo sterk dat de prijs er al is opgelopen tot $14.000 of bijna het dubbele van wat de rest van de wereld er voor betaalt. Maar daar maken de Zimbabwanen geen probleem rond:
“If I have $500 in the bank I won’t get it back and I will be losing value, but when I have my bitcoin it is going up every day. I put $20 in bitcoin for my newly-born daughter a few months ago. Now it’s worth over $200. If I put that money in a bank right now in Zimbabwe I will be left with nothing.”

Bron: Reuters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.