Het lightning network is weer een stap dichterbij!

Een van de grote discussies in Bitcoin op het moment is de vraag hoe het netwerk opgeschaald kan worden voor massaal gebruik. Op dit moment lijkt Bitcoin vooral te worden gebruikt als lange termijn investering of korte termijn speculatie maar nog niet als valuta om je dagelijkse aankopen mee te doen. Het lightning network zou dat allemaal wel eens kunnen gaan veranderen en zorgen voor supersnelle en goedkope transacties. De eerste tests zijn in ieder geval veelbelovend!

Zoals gezegd is Bitcoin momenteel niet altijd praktisch voor het doen van kleine aankopen. Dit komt onder andere doordat de transactiekosten vaak hoog zijn en door het feit dat het nu lang duurt om transacties te bevestigen. Als je voor een kopje koffie een paar euro aan transactiekosten moet betalen én 20 minuten moet wachten voordat je betaling is bevestigd, schiet het natuurlijk niet zo op.

Als eerste op de hoogte van het laatste Cryptonieuws?

Eén van de oplossingen waar aan gewerkt wordt is het lightning network. Het lightning network zou Bitcoin kunnen geven wat het nu hard nodig heeft: Razendsnelle spotgoedkope transacties op een gigantische schaal. Theoretisch gezien zou het Bitcoin in combinatie met het lightning network betalingsnetwerken als VISA of Mastercard moeten kunnen evenaren.

Gaat het lightning-network Bitcoin sneller en goedkoper maken?

Het Lightning Network is al geruime tijd in ontwikkeling maar lijkt nu dichterbij implementatie te komen. De drie teams die werken aan implementaties van het Lightning protocol, maakten recent bekend dat ze succesvolle tests hebben uitgevoerd op het Bitcoin netwerk. Omdat de software werkt met gedeelde standaarden, kunnen de verschillende lightning wallets moeiteloos met elkaar communiceren. Dit gaat dus om echte betalingen. En wat blijkt? Het kopje koffie is geen probleem 🙂

We zetten wat recente gebeurtenissen voor je op een rijtje.

Lightning Labs
Elizabeth Stark van Lightning Labs spreekt op de Blockstack Summit over het belang van “Layer 2”.

Lightning labs Desktop wallet
In dit artikel kondigt Lightning Labs de release van haar desktop wallet aan.

screenshot van de wallet

Zap Wallet
Een andere Lightning wallet in ontwikkeling is Zap:

Bitrefill
Bitrefill, een service om met bitcoin je prepaid telefoon op te laden, laat zien hoe je door middel van Lightning kunt betalen voor haar services.

2018 het jaar van Lightning?

Terwijl de mediahype rond Bitcoin zich vooral focust op prijsfluctuaties en de vraag of het allemaal een bubbel is, wordt er dus door meerdere teams gewerkt aan Lightning Network toepassingen en zijn de eerste applicaties gereleased voor testen. Het valt te verwachten dat we in 2018 meer gaan horen van deze technologie en wij kunnen in ieder geval niet wachten om het zelf te gaan testen! Heb je vragen? Stel ze in de comments.

Born: Bitcoinspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.