Bitcoin cash explodeert: plus 300% in drie dagen, bitcoin zakt naar $6.000 – afblazen technische aanpassing hakt erin

Op cryptomarken zijn extreme koersbewegingen eerder regel dan uitzondering. Zo ook bij het stuivertje wisselen tussen de bitcoin en het afgesplitste broertje bitcoin cash.

Sinds vrijdag is de koers van bitcoin cash ruim drie keer over de kop gegaan. Zondagochtend werd even een piekniveau van bijna 2.500 dollar aangetikt, waarna bitcoin cash iets terugzakte tot circa 1.800 dollar. Afgelopen vrijdag noteerde deze cryptomunt nog op 675 dollar.

De bitcoin beweegt juist de andere kant op: noteerde de bitcoin afgelopen woensdag nog op een piek van 7.800 dollar, inmiddels is de grootste virtuele munt ter wereld terugzakt naar een niveau van circa 6.000 dollar.

De roerige bewegingen hebben naar alle waarschijnlijkheid te maken met het afblazen van een belangrijke technische wijziging in het bitcoinmetwerk. Plannen voor een aanpassing van het bitconnetwerk, Segwit2x genaamd, werden begin deze week in de ijskast gezet . De afsplitsing, een ‘hard fork’ genoemd in de wereld van cryptomunten, zou plaatsvinden halverwege deze maand.

Het idee achter Segwit2x was om de snelheid van de verwerking van bitcointransacties te vergroten. Maar de bitcoinontwikkelaars achter de voorgenomen afsplitsing werd het onderling niet eens over de vraag hoe de technische aanpassing eruit zou moeten zien. Daarom is besloten het hele proces stil te leggen.

Als de bitcoin kans wil maken om een serieus betaalmiddel te worden, dan moet de snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden drastisch omhoog.

Binnen de gemeenschap van bitcoinontwikkelaars heerst echter de vrees, dat in dat geval alleen de snelste en duurste computers het netwerk in stand kunnen houden. Dit zou een beweging richting centralisatie inhouden. Dat druist in tegen de geest van bitcoin, dat rust op een decentraal netwerk van duizenden computers die het digitale logboek van alle transacties (de blockchain) beheren.

Bitcoin cash werd eerder dit jaar gevormd door een deel van de gemeenschap van bitcoinontwikkelaars. Deze variant maakt het wel mogelijk om grotere hoeveelheden transacties tegelijk te verwerken. Het afblazen van de aanpassing van het bitcoinnetwerk lijkt bitcoin cash op de korte termijn in de kaart te spelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.