Dieven stelen bitcoin-automaat: ‘Wat een idioten’

Het lijkt een scenario uit een comedyfilm te zijn, maar niets is minder waar. In de Brabantse plaats Oudenbosch is deze week een bitcoinautomaat gestolen. Volgens het bedrijf dat de automaat plaatste is de actie compleet ‘zinloos’, omdat het om digitale valuta gaat.

Softwarebedrijf Vissia plaatste het allereerste bitcoinapparaat van Nederland in 2014 in Oudenbosch. Een primeur, maar wat de inbrekers nu voor elkaar hebben gekregen is een wereldprimeur te noemen. „De bitcoin kan tegenwoordig dan wel veel waard zijn, de digitale valuta zit niet in het apparaat, maar staat in de cloud”, aldus directeur Herman Vissia van softwarebedrijf Byelex in Oud Gastel tegen Omroep Brabant.

VOORDEEL
Nu bitcoins in waarde stijgen en plofkraken op pinautomaten steeds moeilijker uitvoerbaar worden, denken dieven hun voordeel uit de bitcoins te halen. „Het is een hele domme actie”, zegt Vissia. Er zitten namelijk nooit direct bitcoins in de automaten en bovendien worden de opbrengsten er iedere avond uitgehaald.

Wel heeft de verdwenen machine emotionele waarde voor de eigenaar van ByeleX. Voor de bouw van de bitcoinautomaat gebruikte hij de voet van een oude sterrenkijker. De totale schade van de diefstal bedraagt circa 8.000 euro. Volgens Omroep Brabant zat er daarnaast nog 325 euro aan briefgeld in het apparaat.

ONLINE
Er bestaat overigens een kans dat de automaat weer gesignaleerd wordt. De bitcoinautomaten zijn namelijk verbonden met een systeem. Zodra de machines online gaan, kunnen ze worden gedetecteerd. Het unieke nummer van de automaat en de daarbij horende data wordt direct herkent en maakt iedere transactie of andere handeling onmogelijk.

De bitcoin werd geïntroduceerd in 2009. De waarde van de virtuele munt stijgt, omdat steeds meer landen de bitcoin erkennen als wettelijk betaalmiddel. In 2012 was een bitcoin iets meer dan 17 dollar waard. Op dit moment is de waarde van een bitcoin, die in delen wordt uitgegeven, meer dan 7.000 dollar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.