Bitcoin & privacy


Vaak wordt Bitcoin aangeduid als het netwerk waarop anoniem, zonder tussenkomt van banken en overheden, betalingen gedaan kunnen worden. Ideaal voor criminelen of kwaadwillenden, zegt men regelmatig. Maar hoe anoniem is Bitcoin eigenlijk? We gaan in op de factoren die de anonimiteit van Bitcoin, en de privacy van de gebruiker, kunnen beïnvloeden.

Privacy

Het belang van privacy is een ingewikkeld concept waardoor het niet altijd goed wordt geïnterpreteerd of begrepen. Financiële privacy, wat vaak samen gaat met financiële soevereiniteit en vrijheid, is iets waar een grote groep op deze wereld geen beschikking over heeft. Overheden en instanties hebben vaak meer zeggenschap over jouw eigendommen dan dat jij zelf hebt. Bijvoorbeeld in een land als Venezuela, waar inflatie en overheidsbeleid grote problemen vormen, zijn financiële privacy en onafhankelijkheid van groot belang, en kunnen zelfs levens redden.

Wanneer (toekomstige) overheden regels omtrent eenieder zijn of haar vermogen of leefomgeving verandert, heeft een individu geen poot meer om op te staan. Controle en repressie door een overheid worden vaak uitgeoefend door de privacy van burgers in te perken en vandaag de dag gebeurt dit vooral op financieel vlak. Financiële soevereiniteit is daardoor voor veel mensen één van de optimale vormen van vrijheid. Bitcoin creëert de unieke mogelijkheid om niet afhankelijk te zijn van financiële derde partijen. Echter dient er wel rekening gehouden te worden met de mate waarin Bitcoin daadwerkelijk bijdraagt aan de privacy en de daaruit voortvloeiende soevereiniteit van een gebruiker.

De recente perikelen van Bitcoin in China geven tevens aan wat de invloed van een overheid kan zijn op de ontwikkeling van deze innovatie en de privacy van de gebruikers. Het bezitten of verhandelen van bitcoins is opeens niet meer vanzelfsprekend en mogelijk zelfs strafbaar in de toekomst.

Anonimiteit

Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen anoniem en pseudo anoniem. Bij anonimiteit is de identiteit van een gebruiker niet bekend, en ook niet te achterhalen. Wanneer men een wallet downloadt en vervolgens een bitcoinadres genereert, dient daar nergens enige persoonlijke informatie aan gekoppeld te worden. Hierdoor wordt het gebruik van Bitcoin gezien als anoniem. Echter blijkt de anonimiteit van Bitcoin erg afhankelijk van hoe de gebruiker er mee om gaat. Ook rijst de vraag of volledige anonimiteit überhaupt mogelijk is op een netwerk waarbij alle transacties openbaar zijn.

Bron: Bitcoin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.