AFM wijst op risico’s beursgangen met digitale valuta’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor risico’s bij beursgangen met digitale valuta’s. De toezichthouder raadt consumenten af om hierin te investeren.

Deze zogenoemde initial coin offerings (ICO’s) zijn volgens de toezichthouder “de ideale voedingsbodem voor oplichters”, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag. Beursgangen met digitale valuta’s vallen niet onder het toezicht van de AFM.

Via dergelijke ICO’s kunnen internetbedrijven geld ophalen. In ruil daarvoor krijgen investeerders een nieuwe digitale cryptovaluta vergelijkbaar met bitcoin, waarvan ze hopen dat de waarde op termijn stijgt.

Piramidespelen

Vanwege het anonieme karakter van de transacties kunnen er piramidespelen mee worden opgezet en kan het ook gebruikt worden om geld wit te wassen.

“Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen”, stelt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in de krant. “Mensen stoppen hun hele hebben en houwen in digitale valtuta’s, terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.”

Volgens Van Vroonhoven onderschatten particulieren dat er specialistische kennis nodig is om in de jonge bedrijven te investeren. Zo is het lastig om in te schatten hoe zinvol een project is. Ook zijn de prospectussen bij ICO’s vaak summier.

Risico’s

Ze wijst op de beloftes van hoge rendementen die consumenten verblinden voor de risico’s. Van Vroonhoven moet hierbij denken aan de internetzeepbel van de jaren negentig.

Eerder al waarschuwden de Amerikaanse beurswaakhond SEC en Chinese autoriteiten voor de risico’s van ICO’s. In China is er zelfs een verbod ingesteld.

Dit jaar zouden wereldwijd 210 ondernemingen een ICO hebben gedaan. Daarmee is in totaal 3,2 miljard euro opgehaald. In Nederland zou het aantal nog op twee handen te tellen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.